Kategori | » GRILL & RÖK / FRITID FRILUFTSLIV & HUSHÅL / PRODUKTER / HUS & TRÄDGÅRD | |
Märke | » RusticSmoke |
Vårt vedeldade mobila rökeri Rustic Smoke är ett rökskåp / matrökare är av högsta kvalitet. Handtillverkat av obehandlat trä och pulverlackat metall. Ett komplett kit för hemmarökeri.
Rustic Smoke är ett kombinerad rökskåp för kallrök och varmrök. Det går att röka i det kött, korv, fisk, ost eller fågel.
Traditionellt byggt, garanterar fantastiska, unika aromer av rök i din rökta mat. Träskåpet är ej målat/inoljat, det har endast en lätt natuligt doft av tall!
Det går även bra att har temperaturer på 110 grader och mer för att röka t.ex. ribs och fläsk.
Möjligt att ställa in galler t.ex. för rökning av ostar. Går också bra att ställa in vattenkar för att öka luftfuktigheten.
Denna typ av naturlig rökning ger mer glädje och bättre smaker än elektriska rökskåp av metall.
Rökskåpet Rustic Smoke är mobilt, mycket lätt att flytta på. Du kan ha det ute i trädgården, på verandan, på landstället osv (får ej användas inomhus!). Vintertid kan du lätt flytta på det till en skyddad plats under taket eller täcka över det.
Njut av konsten att röka din egen mat och njut sedan av att äta den med dina nära och kära. Det blir oförglömligt gott!
Ingen grillfunktion, ej lämpligt för svamptorkning. Rökskåpet har ingen "automatik", ingen elektricitet behövs. Det är ett traditionellt rökskåp som du själv eldar i, styr temperaturen och mängden av rök.
En sådan rökning ger mycket glädje och njutning, den rökta maten blir enormt god och smaken är överlägsen elektriska rökskåp.
Som tillval kan du välja vid beställningen ett gallerkit. Se bilderna. Praktiskt om du inte vill eller kan hänga upp köttet på krokarna.
Gallret är av mycket hög kvalitet, tjockt rostfritt stål. Det ingår också 2st träbitar som stöd för gallret. Du behöver skruva in de på ett för dig lämpligt höjd.
Rökskåpet med dubbel höjd levereras i 2 stora kartonger. Du behöver bara ställa båda delarna på varandra (du kan skruva de fast i varandra, men egentligen behövs det inte)
Som tillval finns det även en liten hylla som du kan skruva fast på utsidan av rökskåpet.
Metallplattan i rökhuset gör att röken underifrån sprider sig fint runt om och inte går bara upp i mitten. Den skyddar förstås också botten om det droppar ner lite. Den kan lätt tas ut och rengöras.
Rökhuset ska inte vara 100% täta, det är meningar att lite rök kan komma ut genom gliporna här och där men det mest går ut via skorstenen.
Skorstenen har en lucka för att styra draget och tempen inne i rökskåpet.
Eldningsdelen är helt av metall. Du kan elda med vedbitar och/eller spån. Viktigt att det ska inte brinna med stor eldslåga utan glöda eller brinna mycket långsamt så att det bildas rök. Får du för mycket eld kan du styra tillförseln av luft i eldstaden med dörren genom att stänga till den eller öppna lite. Du har även möjlighet att styra hur mycket värme och rök gå ut i röret. Se bilderna.
Rökskåpet levereras ihopskruvat i en stor kartong på c:a 60x60x70 30kg. Vi dubbelhöjd levereras det i 2 liknande kartonger.
Leverans från vårt lager vanligtviss inom 1-3 vardagar.
1. Förberedd köttet:
- gör an marinad med mycket örter i
- använd en spruta och skjut in lite marinad i köttet, det är viktigt att köttet inte blir för torrt
- lägg köttet i resterande marinad och låt det ligga i 2 dagar på en sval mörk plats
2. Lägg köttet i röknätet och häng upp det på krokarna i rökeriet
3. Vi rekommenderar att hålla 65-70 grader och röka köttet i 2 timmar.
På liknande sätt kan du röka fisken eller osten, använd dock ingen spruta och var försiktig för att fiskeköttet inte faller isär.
Vill du varmröka använd bara ett av de två rör som medföljer. Vid kallrökning använder du både rören och därmed kyls röken mer på väg till rökskåpet.
Använd torrt och hårt träslag / virke från lövträd. Använd inte virke från träd som har mycket kåda. Det går bra att använda samma ved som till öppna spisar etc. Du kan använda olika flis och spånsorter, t.ex. alspån. Lätt fuktigt spån eller ris av exempelvis en eller al ger en extra kraftig rökutveckling.
Det är mycket viktigt att köttet inte kokar, därför måste du se till att tempen inte stiger för mycket. Håll koll på termometern! Om du det händer kan du öppna taket, öppna skorstenen eller strö över träspån över elden för att dämpa den.
Elda först med ved, innan du börjar röka. När vedbitarna brinner kan strypa lufttillförseln eller helst strö över med flis. Flis ska inte brinna, det ska dämpa elden och bara glöda och röka. Du fyller på så mycket som du tycker är lagom med rök (man behöver inte blöta ner nåt).
Du styr hur mycket det brinner/glöder via frontluckan i eldstaden, stänger du den helt stryps syret och det slutar brinna/glöda så lämna en liten springa.
Lycka till och smaklig måltid med ditt egenrökta mat!
OBS! Driver du matservering och behöver större rökskåp / rökeri eller annan utrustning ? Kontakta vår säljavdelning, vi kan hjälpa dig med det mesta inkl. skräddarsydda lösningar!